Hallitus ja sen roolit

LiO – Lähi-idän opiskelijat ry hallitus hoitaa Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen linjan (opinto)asioita. Tämän lisäksi, LiO on poikkitieteellinen järjestö, joka järkkää monipuolisesti tapahtumia mm. opintoihin ja työelämään liittyviä tapahtumia sekä vapaa-ajan viettoja kuten afterwork-iltoja. LiO’n tapahtumiin kaikki ovat tervetulleita, eikä ole väliä oletko opiskelija vai et, kiinnostus Lähi-idän alueen asioihin yhdistää meitä.

Hallitus toimii aina kalenterivuoden kerrallaan ja uudet hallituksen jäsenet sekä varajäsenet valitaan syyskokouksessa (usein marras-joulukuun vaihteessa). Kevätkokokouksessa uuden hallituksen jäsenet ns. ”järjestäytyvät” eli he valitsevat hallituksessa roolit.

Hallituksen virallisten roolien ja jäsenten lisäksi voit olla muuten vain aktiivinen jäsen, jos et halua/pysty sitoutumaan koko vuodeksi tiettyyn rooliin.

Tässä vielä lyhyet esittelyt tavallisimmista rooleista LiO’n hallituksessa! (Neljä ensimmäistä on hallituksen toimivuuden kannalta pakolliset roolit.)

Puheenjohtaja (eli PJ)

  • Puheenjohtajalla on hallituksessa monipuolisesti tehtävää ja rooliin on mahdollista vaikuttaa itse paljon. Tärkeimmät pj:n tehtävistä on ”puheen johtaminen” kokouksissa ja erinäisistä käytännön asioista huolehtiminen. Puheenjohtajan vastuulla on myös varmistaa, että asiat etenevät hallituksessa ja pitää langat käsissä. Usein pj on myös mukana ideoimassa ja auttamassa muita hallituksen jäseniä näiden tehtävissä.

Varapuheenjohtaja (eli VPJ)

  • VPJ tärkein rooli on tukea PJ:tä ja tuurata PJ:n roolia, tämän ollessa pois kokouksissa. Muutoin rooli ei vaadi kummempia, ja vpj voikin hallituksessa ottaa toisen vastuualueen/roolin tämän rinnalle.

Sihteeri

  • Sihteeri toimii kirjurina kokouksissa ja valmistelee sitten yhdistyksen viralliset pöytäkirjat. Sihteeri voi liittää pestiinsä myös muita tehtäviä, esim. jäsenrekisterin ylläpidon. Roolissa voi toimia myös lisäapuna vaikkapa tapahtumien järjestämisessä.

Taloudenhoitaja

  • Taloudenhoitaja huolehtii järjestön talousasioita yhdessä puheenjohtajan kanssa. Rahastonhoitaja laatii budjetin tulevalle vuodelle ja hoitaa järjestön kirjanpitoon sekä laskutukseen liittyvät asiat. Tehtävässä hyötyä on numerotarkkuus, täsmällisyys, hyvää kirjanpitotapaa ja vastuullisuutta unohtamatta.

Kulttuuri- ja tapahtumavastaava

  • Kulttuurivastaavan tehtäviin kuuluu erilaisten tapahtumien ideointi ja järjestäminen yhdessä muiden hallituslaisten kanssa. Kulttuurivastaava pitää silmällä relevantteja kulttuuritapahtumia tai -tärppejä. Näitä voi olla esim. erilaisten eksursioiden järjestäminen elokuviin tai konsertteihin, katselusuosituksien jakaminen YLE-areenasta tai lukupiirienjärjestäminen.

Työelämävastaava

  • Työelämävastaavan vastuulla ovat erilaiset ekskut ja alumnitapahtumat, joissa opiskelijat pääsevät tutustumaan työelämään ja verkostoitumaan asiantuntijoiden kanssa. LiO järjestää vuosittain useampia työelämätapahtumia, joten työelämävastaavalle riittä hommia.

Opintovastaava

  • Opintovastaava toimii ns. linkkinä opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan välillä. Opiskleijoiden edunvalvonta tehtäviin voi kuulua esimerkiksi opetuksen laatuun ja monipuolisuuteen liittyvien mielipidekyselyiden toteuttaminen, joiden tulokset esitetään asiaan kuuluvalle henkilökunnalle yliopistolla.

Sidosryhmävastaava

  • Sidosryhmävastaavan toimenkuvaan kuuluu LiOn yhteistyötahojen yhteydenpidon ylläpitäminen, sen kehittäminen ja uusien verkostojen luominen,

Viestintävastaava

  • Viestintävastaava hoitaa LiOn somea (Instagram, Facebook ja nettisivut/blogi) ja pitää huolen, että tapahtumista tiedotetaan tarpeeksi aikaisin sekä näkyvästi. Tässä roolissa pääsee toteuttamaan luovuuttaan niin visuaalisesti kuin tekstin muodossa. Tapahtumien mainonnassa tärkeää on pysyä perässä ”mitä, missä ja milloin”.

Yhdenvertaisuus- ja ympäristövastaava

  • Yhdenvertaisuus ja ympäristövastaava huolehtii siitä, että järjestön tapahtumat ovat ympäristöystävällisesti järjestetty, ja että tapahtumilla kaikillaon reilu meininki. Rooliin kuuluu myös olla häirintä-yhteishenkilö.

Fuksi- ja tuutorvastaava

  • Fuksi- ja tuutorvastaava on rooli, joka jaetaan hallituksen kiinnostuksen mukaan, rooli voi olla limittäin kulttuuri- ja tapahtumavastaavan kanssa. Fuksi- ja tuutorvastaava on aktiivinen erityisesti syyslukukaudella uusien opiskelijoiden aloittaessa yliopiston. Rooliin voi kuulua esimerkiksi fuksitapahtumien suunnittelu, uusien opiskelijoiden tutustuttaminen järjestöön ja tuutoreiden kanssa kommunikointi.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close